dnes je 27.11.2022

Input:

Outlook 2013: Sdílení kontaktů

22.4.2016, , Zdroj: Verlag Dashöfer

Vámi shromážděné kontakty by někdy mohlo být vhodné sdílet s jinými uživateli. To lze zařídit, předpokládá to však, podobně jako mnohé další funkčnosti Outlooku, využívání serveru Microsoft Exchange. To se zpravidla týká firemních uživatelů, nikoli individuálních domácích uživatelů Outlooku. Obecně lze říci, že sdílení kontaktů je podobné jako sdílení jiných složek s dalšími uživateli.

Nastavení sdílených kontaktů

Klikněte ve spodní liště pro přepínání nástrojů na tlačítko Lidé. V navigačním podokně po levé straně obrazovky označte položku Kontakty.

Máte možnost umožnit sdílení kontaktů všem uživatelům, nebo definovat ty, kterým to umožníte. Dále lze nastavit úroveň oprávnění – tedy rozsah toho, co můžete v dané složce podnikat.

V prvním případě klikněte na kartě SLOŽKA ve skupině Vlastnosti na tlačítko Oprávnění složky (to bude dostupné pouze v případě vašeho připojení k Exchange Serveru). Vyberte v poli Jméno položku Výchozí. Z rozbalovacího seznamu pole Úroveň oprávnění nastavte žádoucí úroveň (např. Šéfredaktor – vydavatel).

Ve druhém případě klepněte na tlačítko Přidat – zobrazí se vám dialogové okno, ve kterém můžete zadat nebo vybrat ze seznamu příslušného uživatele a následně nastavit úroveň oprávnění.

Stručná charakteristika jednotlivých úrovní oprávnění je následující:

Vlastník může vytvářet, číst, měnit a odstraňovat všechny položky, vytvářet podsložky a přidělovat oprávnění ostatním uživatelům.

Šéfredaktor – vydavatel smí pracovat s položkami jako vlastník, nemůže však pracovat s oprávněními.

Šéfredaktor může vytvářet, číst, měnit a odstraňovat všechny položky (tedy i vámi vytvořené).

Redaktor – vydavatel smí vytvořit a číst položky a soubory, vytvořit podsložky a změnit či odstranit vámi vytvořené položky a soubory.

Redaktor má právo vytvořit a číst položky a soubory, změnit a odstranit vytvořené položky a soubory.

Redaktor – konzultant má právo vytvářet a číst položky a soubory a odstranit vytvořené položky a soubory.

Revidující může pouze číst položky.

Přispěvatel smí pouze vytvářet nové položky, nezobrazí se mu obsah složky.

Žádné – tento uživatel nemůže složku otevřít.

Přesný rozsah oprávnění vidíte po volbě úrovně na položkách a přepínačích v částech Číst, Zapisovat,

Nahrávám...
Nahrávám...